Noi, românii, avem o vorbă: ”Dacă ești prost de mic, când ești mare… doar te joci!”. Cât e de adevărată, din păcate!

Daaar… gândiți-vă cum e CÂND EȘTI DEȘTEPT DE MIC! Vai! Ce am putea face în viața asta! Am muta munții din loc!

Dacă am ști de mici câtă forță au gândurile noastre când e vorba să facem ceva, am avea un drum ușor, lin, firesc. Din fericire, tot mai mulți dascăli înțeleg cât de strong este mintea noastră și cât de mult ne poate ajuta. Cel mai bun exemplu este  Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia. Acolo, dascălii știu deja ce au de făcut în așa fel încât să crească sportivi puternici și în interior, nu doar în exterior.

Anul trecut, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia m-a invitat să țin un speech fiecărei echipe care a participat la Cupa „Nicușor Marcu”. A fost fenomenal să pot să le transmit tinerilor tot ceea ce am învățat eu de-a lungul timpului. Să le întăresc mintea, sufletul și caracterul. Ce bine mi-ar fi fost ca la vârsta lor cineva să îmi fi dat și mie astfel de învățăminte!

Iar acum, aceeași șccoală m-a invitat din nou. De această dată, să stau de vorbă și cu cei mai importanți oameni din viața sportivilor de performanță: antrenorii.

Sunt entuziasmată ori de câte ori am prilejul de a povesti cu noile generații și de a le urmări jucând. Și sunt la fel de entuziasmată și când mă întâlnesc cu antrenorii, formatori ai tinerilor. Pentru a crește sportivi echilibrați, motivați și puternici din punct de vedere mental, un prim pas este să-i ajutam să devină conștienți de gândurile, emoțiile și nevoile lor, pentru ca mai apoi, pe această bază de autocunoaștere, să construim obiective îndrăznețe, să stabilim pașii care trebuie făcuți pentru a le atinge și să ne ocupăm de dificultățile care pot interveni pe parcurs.

Bineînțeles, coaching-ul mental este un proces de învățare și dezvoltare, la fel ca orice alt tip de antrenament (fizic, tehnic etc.), dar, ca, și în sport, până să ajungi să arunci la coș, trebuie să te echipezi și să intri pe teren.

Încă din vestiar, de unde te echipezi, antrenorul este ghidul sportivului. El este profesor, tată, prieten, bau-bau, confesor, coechipier, autoritate supremă. Antrenorul are una dintre cele mai grele misiuni. Are o profesie nobilă și totodată încărcată cu responsabilitate maximă.

Mă bucur că am ocazia ca la Alba Iulia să stau față în față cu antrenorii și să le vorbesc despre mental coaching, un domeniu încă nou la noi, având o ramură dedicată antrenoratului. Totul, pentru binele și echilibrul atât al ucenicului, cât și al maestrului, adică, atât al sportivului, cât și al antrenorului.

Bineînțeles, sunt nerăbdătoare să stau de vorbă și cu sportivii, mai ales că, de această dată, vom avea mult mai mult timp la dispoziție pentru a ne familiariza cu termenul de antrenament mental!

Transmit recunoștința mea antrenorilor, conducerii, corpului didactic și sportivilor Liceului cu Program Sportiv și abia aștept să ne întâlnim în wekeendul 24-26 mai la Cupa „Nicușor Marcu”, ediția 2024!

MentAle va fi acolo!

Leave a reply